Αποχωρισμοί

Σοφία Χιλλ

«ὡς ἄνεμος γὰρ ἁπλῶς ἐπετάσθη»  |  γιατί απλά σαν άνεμος  πέταξε

Αιώνες  πριν ο παραπάνω στίχος ολοκλήρωνε την επιγραφή επιτύμβιας στήλης του 3ου αι. μ.Χ. από νεκροταφείο της Απτέρας, όπου ο Νείκων αποχαιρετούσε με οδύνη τη νεαρή γυναίκα του Συμφέρουσα, που πρόωρα και αιφνίδια πέταξε σαν άνεμος μακριά στον κόσμο των νεκρών.

Το συναίσθημα της απώλειας, το αμετάκλητο του θανάτου αλλά και του χωρισμού αποτελεί το πιο συνταρακτικό γεγονός στον ανθρώπινο βίο, το οποίο η κάθε εποχή αντιμετωπίζει και αναπαριστά με τον δικό της τρόπο. Ο αποχαιρετισμός στον αρχαίο κόσμο ήταν προσφιλές θέμα αγγειογράφων, γλυπτών αλλά και των μεγάλων τραγικών που απέδωσαν με τον ποιητικό τους λόγο σπαρακτικές σκηνές αποχωρισμού από όλες τις  ανθρώπινες στιγμές και σε όλες τις εκφάνσεις τους: ενός αποχωρισμού που γίνεται εν ζωή θάνατος για όσους μένουν, όπως ο Νείκων, και βιώνουν την τραγικότητα της απώλειας.

Φέτος το καλοκαίρι, η Σοφία Χιλλ θα ερμηνεύσει ανάλογες σκηνές από αρχαίες τραγωδίες, παραδίδοντάς μας την πρώτη ολοκληρωμένη θεατρική πράξη στο αρχαίο θέατρο Απτέρας μετά την ανασκαφή και αποκατάστασή του.

Αρχαίο θέατρο Απτέρας

29 & 30 Ιουνίου 2019 | ώρα έναρξης παράστασης 21:00 (προσέλευση κοινού στον χώρο του θεάτρου 20:30)

Είσοδος ελεύθερη με έντυπα δελτία εισόδου (πρώτος έλεγχος στα Μεγάλα Χωράφια, δεύτερος στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου)

Συνδιοργάνωση: Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων | Περιφέρεια Κρήτης | ΚΕΠΠΕΔΗΧ-Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου

 

Η κράτηση των εισιτηρίων θα ξεκινήσει την Πέμπτη 23/05/2019 στις 12:00.

Κράτηση Εισιτηρίων για Σάββατο 29/06/2019 | 21:00

Κράτηση Εισιτηρίων για Κυριακή 30/06/2019 | 21:00